Η Ελλάδα, ένα έθνος με περήφανη ιστορία συλλογικής δράσης και κοινωνικής ευθύνης, βιώνει μια ανησυχητική τάση: την ασφυξία των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων από ισχυρές Ελληνικές Τράπεζες. Αυτή η πρακτική, κάθε άλλο παρά χρηστή οικονομική διαχείριση είναι και αποτελεί κατάφωρη κατάχρηση εξουσίας που υπονομεύει τα ίδια τα θεμέλια μιας Συνεταιριστικής Οικονομίας. {πηγή}
Τι είναι οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις;
Οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις είναι μοναδικά επιχειρηματικά μοντέλα που δίνουν προτεραιότητα στο κοινωνικό καλό παράλληλα με την οικονομική βιωσιμότητα. Λειτουργούν δημοκρατικά, επανεπενδύοντας τα κέρδη πίσω στην κοινότητα και εστιάζοντας στην κοινωνική και περιβαλλοντική ευημερία. Στην Ελλάδα, οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο, παρέχοντας βασικές υπηρεσίες, δημιουργώντας θέσεις εργασίας και ενισχύοντας την κοινωνική ένταξη, ιδιαίτερα σε περιόδους οικονομικής δυσπραγίας.
Ο τραπεζικός ασφυκτικός κλοιός:
Ωστόσο, αυτές οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις που συμβάλλουν σημαντικά στην κοινωνική πρόνοια στραγγαλίζονται από τα ίδια τα ιδρύματα στα οποία έχει ανατεθεί η διασφάλιση των οικονομικών τους – τις Ελληνικές Τράπεζες. Σε μια πρακτική που στερείται διαφάνειας και δικαιοσύνης, οι τράπεζες καταφεύγουν στο κλείδωμα των εταιρικών λογαριασμών των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων, ακρωτηριάζοντας ουσιαστικά τις δραστηριότητές τους.
Οι καταστροφικές συνέπειες:
Οι συνέπειες αυτών των κλειδωμάτων λογαριασμών είναι καταστροφικές. Με τους λογαριασμούς τους παγωμένους, οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε ζωτικούς πόρους, οδηγώντας σε ένα ντόμινο οικονομικής καταστροφής:
- Διαταραχές μισθοδοσίας: Η αδυναμία των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων να έχουν πρόσβαση σε κεφάλαια ακρωτηριάζει την ικανότητά τους να πληρώνουν μισθούς εργαζομένων και εισφορές κοινωνικής ασφάλισης. Αυτό όχι μόνο επηρεάζει τα προς το ζην των εργαζομένων, αλλά θέτει επίσης την επιχείρηση σε περαιτέρω οικονομικό κίνδυνο λόγω πιθανών κυρώσεων.
- Αδυναμία κάλυψης σταθερών δαπανών: Τα ενοίκια, οι υπηρεσίες κοινής ωφέλειας και άλλα λειτουργικά έξοδα παραμένουν απλήρωτα, θέτοντας σε κίνδυνο βασικές υπηρεσίες που παρέχονται και επιβαρύνοντας περαιτέρω την οικονομική τους υγεία.
- Απώλεια εμπιστοσύνης και φήμης: Οι παγωμένοι λογαριασμοί στέλνουν ένα ανατριχιαστικό μήνυμα σε συνεργάτες, πελάτες και χρηματοδότες, βλάπτοντας τη φήμη των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων και εμποδίζοντας τις μελλοντικές προοπτικές ανάπτυξης.
Κάλεσμα για Δικαιοσύνη:
Αυτές οι τακτικές που εφαρμόζουν οι Ελληνικές Τράπεζες δεν είναι απλώς θέμα οικονομικής σύνεσης. αποτελούν κατάχρηση εξουσίας και παραβίαση θεμιτών επιχειρηματικών πρακτικών. Προτρέπουμε τις ακόλουθες ενέργειες:
- Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις: Καταγγέλλουμε συλλογικά αυτές τις πρακτικές μέσω της Ένωσης Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων. Εξερευνήστε εναλλακτικές τραπεζικές επιλογές και εξετάστε νομικές ενέργειες κατά καταχρηστικών τραπεζών.
- Ένωση Ελληνικών Τραπεζών: Αναπτύξτε σαφείς και διαφανείς κατευθυντήριες γραμμές για την αντιμετώπιση των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων, δίνοντας προτεραιότητα στην ανοιχτή επικοινωνία και εναλλακτικές λύσεις πριν καταφύγετε σε lockout λογαριασμών.
- Κεντρική Τράπεζα της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Διερεύνηση της νομιμότητας και δικαιοσύνης των πρακτικών των ελληνικών τραπεζών έναντι των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων και διασφάλιση της συμμόρφωσης με τους κανονισμούς της ΕΕ που προωθούν έναν ποικιλόμορφο και χωρίς αποκλεισμούς χρηματοπιστωτικό τομέα.
Ο δρόμος μπροστά:
Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα πρέπει να αναγνωρίσει την ευθύνη του για την προώθηση ενός υγιούς και ποικιλόμορφου οικονομικού οικοσυστήματος. Οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις δεν είναι απλώς πελάτες. αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της κοινωνικής αλληλεγγύης και της οικονομικής ανθεκτικότητας. Δουλεύοντας μαζί, οι τράπεζες, οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις και οι ρυθμιστικοί φορείς μπορούν να διασφαλίσουν ένα οικονομικό τοπίο που ενδυναμώνει, όχι ασφυκτιά, αυτούς τους ζωτικούς θεσμούς, ανοίγοντας το δρόμο για μια πιο δίκαιη και ισότιμη κοινωνία.
Θυμηθείτε, δεν είστε μόνοι! Με την ευαισθητοποίηση και την απαίτηση λογοδοσίας, μπορούμε να αποτρέψουμε τις ελληνικές τράπεζες από το να μετατραπούν σε εργαλεία οικονομικής ασφυξίας και να διασφαλίσουμε ότι θα γίνουν πραγματικοί εταίροι στην οικοδόμηση ενός ισχυρότερου κοινωνικού και οικονομικού μέλλοντος για την Ελλάδα.