Υπουργείο Εργασίας: Δεσμεύσεις στον Βασίλη Κεγκέρογλου για στήριξη των Κοινωνικών Επιχειρήσεων

Νέα Φορέων ΚΑΛΟ
Ανακοίνωση
Κυρ, 07/03/2022 - 13:26

Πρόγραμμα στήριξης (επιχορήγησης και χρηματοδότησης) των κοινωνικών επιχειρήσεων αλλά και την λειτουργία της Υπηρεσίας ΓΕΜΗ στο Υπουργείο Εργασίας, ζήτησε με επίκαιρη ερώτηση του, που συζητήθηκε στην ολομέλεια της Βουλής, ο Βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑ.ΣΟ.Κ-Κίνημα Αλλαγής, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου.

Ο κ.Κεγκέρογλου τόνισε ότι  η κοινωνική οικονομία και η κοινωνική επιχειρηματικότητα θεσμοθετήθηκαν από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τον ν. 4019/2011, ο οποίος αντικαταστάθηκε από έναν πανομοιότυπο με δύο, τρεις φραστικές αλλαγές το 2016 και αφορούσε ουσιαστικά την προσθήκη στην έννοια της κοινωνικής οικονομίας και της φράσης «αλληλέγγυα».

Ταυτόχρονα, από τότε και ενώ δημιουργήθηκαν και εντάχθηκαν στο Μητρώο Επιχειρήσεων του Υπουργείου Εργασίας περίπου δύο χιλιάδες κοινωνικές επιχειρήσεις, έχουν παρέλθει δύο ουσιαστικά προγραμματικές περίοδοι και τόσο στην πρώτη όσο και σε αυτήν που προχωρεί και ολοκληρώνεται δεν έχει υπάρξει ένα ουσιαστικό πρόγραμμα στήριξης των κοινωνικών επιχειρήσεων.

Επιπλέον ο κ.Κεγκέρογλου, αφού ανέφερε ότι  το πρώτο πακέτο για τη δημιουργία του Ταμείου Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας ήταν 300 εκατομμύρια που όμως δεν υλοποιήθηκε ποτέ λόγω μεταφοράς του στο Υπουργείο Ανάπτυξης και αξιοποίησης στη γενικότερη οικονομία ενώ το δεύτερο πακέτο που προβλεπόταν μέσω των περιφερειακών προγραμμάτων και του Υπουργείου δυστυχώς έπεσε σε αυτήν τη γενικότερη απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης,  και μεταφέρθηκαν τα κονδύλια στα γενικότερα προγράμματα, επέμεινε στην αναγκαιότητα  στήριξης της κοινωνικής επιχειρηματικότητας (διαβάστε και ακούστε την απάντηση εδώ)