Οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις αποτελούν βασικά κύτταρα της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, υπηρετώντας συλλογικούς και κοινωνικούς σκοπούς αντί του ατομικού κέρδους. Σε έναν κόσμο που επιζητά δίκαιη ανάπτυξη, κοινωνική δικαιοσύνη και βιωσιμότητα, οι ΚοινΣΕπ έρχονται να καλύψουν κοινωνικές ανάγκες, να ενδυναμώσουν ευάλωτες ομάδες και να προσφέρουν λύσεις με ανθρώπινο πρόσωπο.
Ωστόσο, για να λειτουργούν αποτελεσματικά και με θεσμική εγκυρότητα, οι ΚοινΣΕπ οφείλουν να τηρούν αυστηρά ένα πλέγμα νομικών, διοικητικών, οικονομικών και κοινωνικών υποχρεώσεων, όπως αυτές καθορίζονται κυρίως από τον Νόμο 4430/2016 και τις εφαρμοστικές του διατάξεις (ΦΕΚ Β’ 56/18-01-2017).
Η συμμόρφωση με αυτό το πλαίσιο δεν είναι μια απλή γραφειοκρατική υποχρέωση· είναι μια διαρκής δέσμευση διαφάνειας, δημοκρατίας, λογοδοσίας και κοινωνικής αποστολής. Η μη τήρησή τους μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στη διαγραφή της επιχείρησης από το Εθνικό Μητρώο Κ.Αλ.Ο. και να επιφέρει αποκλεισμό από προγράμματα χρηματοδότησης ή συνεργασίες.
Το παρόν άρθρο αποτελεί μια εκτενή, δομημένη και απόλυτα πρακτική παρουσίαση όλων των υποχρεώσεων που βαρύνουν μια ΚοινΣΕπ, από τη σύστασή της έως την καθημερινή λειτουργία της και την αλληλεπίδρασή της με τα μέλη, την κοινωνία και τις δημόσιες αρχές. Απευθύνεται σε ιδρυτές, μέλη, λογιστές, νομικούς, συμβούλους και στελέχη που επιθυμούν όχι μόνο να αποφύγουν κυρώσεις, αλλά και να εξασφαλίσουν την μακροπρόθεσμη νομιμότητα, αξιοπιστία και θετική επίδραση ....... {διαβάστε εδώ την συνέχεια}