Λέμε ΟΧΙ στην εκμετάλλευση της ΚΑλΟ και των ΚοινΣΕπ από Πολιτικούς κάθε Κόμματος  και Ανθρώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για Προσωπική Προβολή!

Νέα Φορέων ΚΑΛΟ
Ανακοίνωση
Τρί, 05/07/2024 - 22:52

Στους διαδρόμους της εξουσίας, ανάμεσα στις μεγαλόπρεπες ομιλίες για την αλληλεγγύη και την κοινοτική ενδυνάμωση, βρίσκεται μια απαίσια αλήθεια: οι πολιτικοί, ανεξαρτήτως κομμάτων, εκμεταλλεύονται ξεδιάντροπα την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία και τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις για την προσωπική τους πρόοδο και προώθηση. {πηγή}

Αυτή η κατάφωρη προδοσία αρχών κλέβει την ίδια την ουσία της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας και των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων, που προορίζονται να αποτελέσουν προπύργια της ενδυνάμωσης των ανθρώπων και της υποστήριξης των ευάλωτων ομάδων.

Η Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία και οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις δεν είναι απλές οικονομικές οντότητες. Είναι ενσαρκώσεις των κοινοτικών αξιών, οι οποίες χτίζονται από τις συλλογικές προσπάθειες ατόμων με στόχο την κοινωνικοοικονομική δικαιοσύνη και την ένταξη. Αυτές οι επιχειρήσεις αποτελούν σύμβολα ελπίδας για τις περιθωριοποιημένες κοινότητες, παρέχοντάς τους δρόμους για βιώσιμα μέσα διαβίωσης και κοινωνική ένταξη. Ωστόσο, αντί να προστατεύουν και να τροφοδοτούν αυτές τις ευγενείς προσπάθειες, οι πολιτικοί τις έχουν μετατρέψει σε εργαλεία για τις ιδιοτελείς ατζέντες τους.

Υπό το πρόσχημα της προώθησης της ανάπτυξης και της κοινωνικής ευημερίας, πολιτικοί από κάθε γωνιά έχουν πλησιάσει ξεδιάντροπα τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις και την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία, αντιμετωπίζοντάς τα ως προσωπικά φέουδα και όχι ως κοινοτικά αγαθά. Χειραγωγούν τα κεφάλαια, διορίζουν συντρόφους σε βασικές θέσεις και εκμεταλλεύονται την εργασία των ευάλωτων ομάδων - όλα αυτά για να εδραιώσουν την εξουσία τους και να γεμίσουν τις τσέπες τους.

Η πιο απεχθής πτυχή αυτής της εκμετάλλευσης είναι η αναιδή περιφρόνηση για τους ίδιους τους ανθρώπους που υποτίθεται ότι εξυπηρετούν αυτές οι επιχειρήσεις. Αντί να ενδυναμώνουν τους περιθωριοποιημένους, οι πολιτικοί εκμεταλλεύονται τα τρωτά τους σημεία, χρησιμοποιώντας τα ως πιόνια στα πολιτικά τους παιχνίδια. Οι φωνές του λαού φιμώνονται, πνίγονται από την κακοφωνία των πολιτικών ελιγμών.

Επιπλέον, η συμπαιγνία μεταξύ πολιτικών και στελεχών της τοπικής αυτοδιοίκησης επιτείνει την εκμετάλλευση. Σε έναν ιστό νεποτισμού και διαφθοράς, αφαιρούν πόρους που προορίζονται για τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις και την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία, αφήνοντας τις πρωτοβουλίες της βάσης να στερούνται της υποστήριξης που χρειάζονται απεγνωσμένα. Ενώ οι πολιτικοί απολαμβάνουν τη δόξα των παράνομων κερδών τους, οι κοινότητες που ισχυρίζονται ότι εκπροσωπούν μαραζώνουν στη φτώχεια και τη στέρηση.

Αυτή η εκμετάλλευση όχι μόνο υπονομεύει τα ίδια τα θεμέλια της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας και τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις αλλά επίσης διαβρώνει την εμπιστοσύνη στους δημοκρατικούς θεσμούς. Όταν οι πολιτικοί δίνουν προτεραιότητα στο προσωπικό κέρδος έναντι της δημόσιας ευημερίας, προδίδουν την εμπιστοσύνη των ανθρώπων που τους εξέλεξαν. Τα ευγενή ιδανικά της αλληλεγγύης και της συνεργασίας αμαυρώνονται, αντικαθίστανται από τον κυνισμό και την απογοήτευση.

Είναι καιρός να λογοδοτήσουν αυτοί οι πολιτικοί για την προδοσία τους. Πρέπει να απαιτήσουμε διαφάνεια και υπευθυνότητα στη διαχείριση της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας και τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις. Πρέπει να υπενθυμίσουμε στους πολιτικούς ότι αυτές οι επιχειρήσεις ανήκουν στον λαό και στις ευάλωτες ομάδες που τις απαρτίζουν και όχι για να τις εκμεταλλεύονται για προσωπικό όφελος.

Συμπερασματικά, η εκμετάλλευση της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας και τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις από πολιτικούς είναι μια βαριά αδικία που δεν γίνεται ανεκτή. Είναι προδοσία των ίδιων των αρχών που υποστηρίζουν αυτές οι επιχειρήσεις και προδοσία της εμπιστοσύνης του λαού. Είναι καιρός οι πολίτες να ξεσηκωθούν και να διεκδικήσουν αυτό που δικαιωματικά τους ανήκει—να διασφαλίσουν ότι η Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία και οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις παραμένουν πιστές στην αποστολή τους να ενδυναμώνουν τις κοινότητες και να υποστηρίζουν τους ευάλωτους, απαλλαγμένους από τα νύχια των ιδιοτελών πολιτικών.