H ΕΥΚΑΛΥΨΙΣ στο 3ο δημοτικό σχολείο Τριαδίου Θεσσαλονίκης
Η ανακύκλωση μαγειρεμένου λαδιού κερδίζει συνεχώς όλο και μεγαλύτερο ποσοστό υποστηρικτών στην τοπική κοινωνία, από νοικοκυριά, καταστήματα εστίασης, μέχρι και σχολεία.
Μέχρι σήμερα σε σχολεία της Περιφέρειας ΑΜΘ τα μέλη τους έχουν ήδη ενημερωθεί για τις δράσεις της ΕΥΚΑΛΥΨΙΣ ΚΟΙΝΣΕΠ και δηλώνουν αρωγοί στην προσπάθεια για ένα καλύτερο και καθαρότερο περιβάλλον.
Μάλιστα σε πολλά σχολεία, έχουν τοποθετηθεί κάδοι ανακύκλωσης τηγανέλαιου και σε έναν μεγάλο αριθμό μαθητών καλλιεργείται με αυτόν τον τρόπο, παράλληλα με την ενημέρωσή τους, η υιοθέτηση μιας συμπεριφοράς σεβασμού στο περιβάλλον και στον άνθρωπο.
Με αυτό το σκεπτικό η ΕΥΚΑΛΥΨΙΣ ΚΟΙΝΣΕΠ επισκέφθηκε το 3ο δημοτικό σχολείο Τριαδίου στην Θεσσαλονίκη και ενημέρωσε τους μαθητές για τους κινδύνους της ανεξέλεγκτης απόρριψης του τηγανελαίου όπως και για τα οφέλη της συλλογής αυτού.
Όπως άλλωστε τονίσθηκε ιδιαίτερα στα παιδιά η συνεχώς αναπτυσσόμενη, η ανακύκλωση αυτού του είδους, έχει να παρουσιάσει σημαντικά βήματα στην πορεία της, με οργανωμένη μορφή .
Ένα λίτρο λαδιού μολύνει σχεδόν ένα εκατομμύριο λίτρα νερού, ποσότητα η οποία είναι ικανή να καλύψει τις ανάγκες ενός ατόμου σε νερό για 14 χρόνια. Η ρύπανση του περιβάλλοντος από την ανεξέλεγκτη εναπόθεσή τους είναι πολύ μεγάλη σε βαθμό».
ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
Ανακύκλωση τηγανέλαιου
Τηγανίσαμε λοιπόν τις πατατούλες, τα καλαμαράκια, τα κολοκυθάκια μας που κολυμπούσαν στο λάδι και μετά; Τι να το κάνουμε το χρησιμοποιημένο λάδι; Ας δούμε τι επιλογές έχουμε…
Να το ρίξουμε στην αποχέτευση. Λανθασμένη πρακτική μιας και όχι μόνο βουλώνουν οι αποχετεύσεις και δημιουργείται δυσοσμία, αλλά και κάθε λίτρο λάδι που ρίχνουμε στην αποχέτευση μολύνει ένα εκατομμύριο λίτρα νερό, αφού περνώντας από τον υδροφόρο ορίζοντα προκαλεί διάφορες καρκινοπάθειες.
Να το πετάξουμε στα σκουπίδια; Μέγα λάθος! Στην περίπτωση αυτή τα σκουπίδια γίνονται εύφλεκτα με αποτέλεσμα να τροφοδοτούνται φωτιές στις χωματερές και να επιβαρύνεται η δημόσια υγεία.
Τι θα λέγατε αν το πετάγαμε στην θάλασσα; Μια ακόμα χείριστη επιλογή καθώς το λάδι στην θάλασσα μειώνει το πλαγκτόν και διώχνει τα ψάρια.
Αν το ανακατεύαμε με ζωοτροφή και ταΐζαμε τα ζώα μας; Ακατάλληλη επιλογή καθώς στο παρελθόν έχουμε διαβάσει για κοτόπουλα με διοξίνες, τρελές αγελάδες και άλλα αποτυχημένα διατροφικά πειράματα με δυσάρεστες συνέπειες στην υγεία μας.
Πως σας φαίνεται η ιδέα να φτιάχναμε με αυτό χειροποίητο σαπούνι; Επικίνδυνη επιλογή καθώς η επιλογή χρησιμοποιημένου λαδιού στην κατασκευή σαπουνιών μπορεί να προκαλέσει δερματοπάθειες.
Και γιατί να μην το ρίξουμε στον κήπο μας ή στην ύπαιθρο; Όπως αναφέραμε και παραπάνω το λάδι που περνάει στον υδροφόρου ορίζοντα επιστρέφει πίσω σε εμάς , προκαλώντας πολλαπλά προβλήματα υγείας.
Αν λοιπόν ένα λίτρο λάδι από το κάθε νοικοκυριό προκαλεί τόσες δυσμενείς επιπτώσεις στο περιβάλλον, φανταστείτε τι κακό προκαλούν όλα τα τηγανόλαδα από ταβέρνες και καταστήματα φαστ φουντ που τηγανίζουν κατά κόρον!
Χμ, μάλλον δεν έχουμε άλλες επιλογές… Ή μήπως έχουμε και δεν το γνωρίζουμε;
Ρωτήστε δέκα ανθρώπους από το συγγενικό και φιλικό σας περιβάλλον τι κάνουν το χρησιμοποιημένο τηγανόλαδο και τι γνωρίζουν σχετικά με την ανακύκλωση του τηγανόλαδου. Ναι μην απορείτε… Ακόμα και το τηγανόλαδο ανακυκλώνεται!
Αν και οι συνέπειες της ρίψης τηγανόλαδου σε θάλασσες, χωματερές ή στα σκουπίδια ήταν γνωστές στην πολιτεία εδώ και αρκετά χρόνια, μόλις το 2005 θεσπίστηκε σχετικός νόμος και μόλις το 2006 εμφανίστηκαν δειλά δειλά οι πρώτες εταιρείες ανακύκλωσης τηγανόλαδου.
Που και πως μπορούμε να ανακυκλώσουμε το χρησιμοποιημένο τηγανόλαδο
Κάθε λίτρο λαδιού που ανακυκλώνεται δίνει 800 γραμμάρια βιοντίζελ που θεωρούνται σαν ανανεώσιμα καύσιμα για βιομηχανική χρήση. Τα νέα βιοκαύσιμα και βιολιπαντικά που προκύπτουν είναι φιλικά προς το περιβάλλον αφού με την χρήση τους μειώνεται η εκπεμπόμενη αιθάλη, το διοξείδιο του θείου αλλά και του διοξειδίου του άνθρακα, με αποτέλεσμα να έχουμε λιγότερη ατμοσφαιρική μόλυνση. Επιπλέον μειώνεται η ποσότητα ορυκτών καυσίμων και λιπαντικών που εισάγουμε, με αποτέλεσμα να συμβάλουμε θετικά στην εξισορρόπηση του ενεργειακού και εμπορικού ισοζυγίου της χώρας μας.
Στην ανακύκλωση αυτού του είδους μπορούν να συμμετέχουν όχι μόνο χώροι μαζικής εστίασης όπως ταβέρνες, εστιατόρια, ξενοδοχεία, στρατώνες, καντίνες, φαστ φουντ, βιοτεχνίες και βιομηχανίες τροφίμων, κατασκηνώσεις αλλά και πλοία, τρένα, αεροπλάνα και φυσικά όλοι εμείς σαν ιδιώτες.
Η Συλλογή τηγανέλαιου δείχνει υπευθυνότητα και ευαισθησία στα περιβαλλοντικά ζητήματα.