ΚΕΙΜΕΝΟ

Νέα Φορέων ΚΑΛΟ
Εταιρικό Νέο
Παρ, 05/29/2020 - 19:35

Από τον Αρχέστρατο μέχρι τους σύγχρονους «μάγους» της μαγειρικής, αλλά ίσως και πριν από τη γέννηση της γραφής ή της γλώσσας, η γαστρονομία αποτέλεσε το πιο ζεστό μέσο ανθρώπινης έκφρασης και επικοινωνίας. Ένωσε λαούς, συνέβαλλε στην ανάπτυξη οικονομιών, έφερε κοντά ανθρώπους και πολιτισμούς.

 

Η ελληνική γαστρονομική παράδοση κατάφερε να συνδυάσει αρμονικά την απόλαυση με την υγεία και τη γεύση με την υψηλή διατροφική αξία του φαγητού. Την κληρονομιά μας αυτή, την τόσο πλούσια και πολύτιμη, είναι όχι μόνο εσωτερική μας ανάγκη, αλλά και χρέος μας, να τη διατηρήσουμε ζωντανή και να τη μεταλαμπαδεύσουμε στις επόμενες γενιές.

 

Όσο πιο αυθεντική είναι η γαστρονομική μας παράδοση, τόσο πιο ζωηρά βιώνουμε την ιστορία μας, τόσο ισχυροποιούμε τους δεσμούς με την πολιτισμική μας ταυτότητα. Παρά την ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας, κανένα σύγχρονο εφεύρημα δεν κατάφερε να συναγωνιστεί την επικοινωνιακή και συναισθηματική αξία ενός «συμποσίου», σε όλες τις εποχές και σε όλες τις ηπείρους.

 

Η συγκέντρωση γύρω από ένα τραπέζι φαγητού παραμένει ένας μαγικός κύκλος, που ικανοποιεί πολλές ενδόμυχες ανάγκες του κοινωνικού ανθρώπου και δεν είναι τυχαίο που όλες οι ανθρωπιστικές επιστήμες, αλλά και οι καλές τέχνες, ασχολήθηκαν με τη σημασία και την ανάδειξή του.

 

Προσπαθούμε να ενθαρρύνουμε την τοπική κοινωνία να αναγνωρίζει, να υποστηρίζει αλλά και να απαιτεί φαγητό που είναι καλό, καθαρό και δίκαιο. Καλό φαγητό είναι το εύγευστο, το φρέσκο, το εποχικό. Αυτό που ενεργοποιεί και ικανοποιεί τις αισθήσεις. Καθαρό, σημαίνει πως έχει παραχθεί με σεβασμό στα οικοσυστήματα, τους φυσικούς πόρους και το περιβάλλον. Είναι το φαγητό που τρέφει χωρίς να βλάπτει την υγεία, και είναι δίκαιο, επειδή σέβεται την κοινωνική δικαιοσύνη, εξασφαλίζει δίκαιη αποζημίωση του μόχθου και σωστές συνθήκες για όλους εκείνους – ανθρώπους και ζώα – που είναι μέρος της διατροφικής αλυσίδας. Από την παραγωγή και την τυποποίηση, μέχρι τη διανομή και την κατανάλωση. Προωθούμε μία ιδέα, ένα τρόπο να ζεις, να γεύεσαι, να απολαμβάνεις, να ελπίζεις, να εμπνέεσαι. Προσπαθούμε να προωθήσουμε το μήνυμα, ότι το τί βάζουμε στο πιάτο μας, το πόσο σοφά ή άσκοπα καταναλώνουμε, το πώς ζούμε γενικά, έχει άμεσες επιπτώσεις στην οικολογία, στο τοπίο και τον πολιτισμό, όχι μόνο στη δική μας χώρα, αλλά και σε κάποια άλλη άκρη της γης. Γι αυτό θεωρούμε ότι ο καθένας από εμάς είναι «συμπαραγωγός» και ότι η πράξη της τροφής είναι μέρος του περιβαλλοντικού κύκλου της ζωής.