Η βιώσιμη λειτουργία του Βαλκανικού Βοτανικού Κήπου Κρουσσίων: μοχλός ανάπτυξης της περιοχής.

Νέα Φορέων ΚΑΛΟ
Εκδηλώσεις
Τετ, 12/21/2016 - 22:34

Την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2016, στον Βαλκανικό Βοτανικό Κήπο Κρουσσίων, στην Ποντοκερασιά Ν. Κιλκίς, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με θέμα:
Η βιώσιμη λειτουργία του Βαλκανικού Βοτανικού Κήπου Κρουσσίων: μοχλός ανάπτυξης της περιοχής.
Στη συνάντηση αυτή συζητήθηκαν δυνατότητες συνεργασίας του Κήπου με πρόσωπα και συλλογικότητες της περιοχής.
Η Δρ. Μαλούπα Ελένη, Διευθύντρια του Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων του ΕΛΓΟ-Δήμητρα και δημιουργός του Βαλκανικού Βοτανικού Κήπου Κρουσσίων, έκανε μια ιστορική αναδρομή στο έργο του ΒΒΚΚ στα 15 χρόνια λειτουργίας του. Υπογράμμισε τη σημαντική γνώση και τεχνογνωσία που παρήγαγε σχετικά με τα Ελληνικά Φυτά και την Αξιοποίησή τους. Υποστήριξε ότι στις μέρες μας, στον καιρό της κρίσης, αυτό το σημαντικό επιστημονικό κεφάλαιο μπορεί να προσφέρει επιχειρηματικές ευκαιρίες στην τοπική κοινωνία, όπως, για παράδειγμα, γνώσεις και δεξιότητες σχετικές με την καλλιέργεια, τη μεταποίηση και την εμπορία αρωματικών/φαρμακευτικών φυτών, την ανάπτυξη του οικοτουρισμού και της οικοτεχνίας. Ανάφερε ως καλή πρακτική τη συνεργασία του ΒΒΚΚ με την ΚΟΙΝΣΕΠ «ΟΙΚΑΔΕ» μέσα από τη δράση του «Σχολείου Αγρού», συνεργασία η οποία μπορεί να συνεχιστεί με νέα προγραμματική σύμβαση και έκφρασε την επιθυμία και άλλες συλλογικότητες να καταθέσουν τις ιδέες τους για πιθανές συνεργασίες.
Ο Δρ. Οικονόμου Ανδρέας, καθηγητής της Ανώτατης Σχολής Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.) μίλησε για την ανάγκη συλλογικών επιχειρηματικών δράσεων και, πιο συγκεκριμένα, εστίασε στην Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία. Υποστήριξε ότι αυτή η μορφή εργασίας και παραγωγής πλούτου προσφέρεται περισσότερο από ποτέ τώρα που το κράτος παρουσιάζεται αδύναμο στο να προσφέρει βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης και οι επιχειρήσεις της Αγοράς δεν μπορούν να προσαρμοστούν με επιτυχία στο αβέβαιο περιβάλλον που δημιουργήθηκε. Έδωσε παραδείγματα Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας αναφέροντας τον Κοινωνικό Καταναλωτικό Συνεταιρισμό Βίος Coop στη Θεσσαλονίκη, αλλά και ΚΟΙΝΣΕΠ που δραστηριοποιούνται στον Αγροτικό Τομέα, όπως την «Περισυλλογή» στην Περιστερά Δήμου Θέρμης, τη «Μυγδονία» στον Λαγκαδά, την «Ελίχρυσος» στη Σύρο καθώς και τη «Συνεργασία για την Αμοργό».
Ο Δρ. Οικονόμου βλέπει μια στροφή προς τη φύση και στο περιβάλλον, στην παράδοση και τις μικρές κλίμακες, τα βιολογικά προϊόντα και την υγεία. Μια στροφή στις συλλογικότητες, τις συνεργασίες και τις συνέργιες, και επιστροφή στην ύπαιθρο νέων ανθρώπων, συνήθως καλά σπουδαγμένων. Θεωρεί μάλιστα, ότι αυτή η στροφή αποτελεί μια υγιή τάση που κρατάει ζωντανή την ΕΛΠΙΔΑ για μια καλύτερη Ελλάδα.
Ο Μιχάλης Αλμπάνογλου, πρόεδρος της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης «ΟΙΚΑΔΕ», η οποία έχει έδρα την Ποντοκερασιά του Κιλκίς και δραστηριοποιείται στην καλλιέργεια Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών και την Οικοτεχνία, αναφέρθηκε στη θετική εμπειρία που αποκόμισαν τα μέλη της ΚΟΙΝΣΕΠ από τη συμμετοχή τους στο ετήσιας διάρκειας Σχολείο Αγρού, το οποίο λειτούργησε καθ’ όλη τη διάρκεια του 2016 στο Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων. Η απόφασή τους να εγκατασταθούν και να δημιουργήσουν σε ένα άδειο σχεδόν χωριό, να καταρτιστούν με έναν βιωματικό τρόπο σε νέες καλλιέργειες, να συνδέσουν τις δουλειές τους και το μέλλον τους με τον ΒΒΚΚ είναι μια απόφαση ζωής της οποίας τα μέχρι τώρα αποτελέσματα κρίνονται θετικά, αφού αισθάνονται ξαναγεννημένοι.
Τέλος, ο Δρ. Φωτάκης Δημήτριος, Δασολόγος, αναφέρθηκε στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα The Big Picnic, στο οποίο συμμετέχει ο Βαλκανικός Βοτανικός Κήπος Κρουσσίων. Το πρόγραμμα αφορά την επισιτιστική ασφάλεια, την πρόσβαση όλων των ανθρώπων ανά πάσα στιγμή σε επαρκή, ασφαλή, θρεπτικά τρόφιμα για να διατηρήσουν μια υγιή και δραστήρια ζωή. Η έννοια της Επισιτιστικής Ασφάλειας περιλαμβάνει την φυσική και οικονομική πρόσβαση σε τροφή που ικανοποιεί τις διατροφικές ανάγκες των ανθρώπων, καθώς και τις διατροφικές προτιμήσεις τους. Το Big Picnic στοχεύει, μέσω της συν-δημιουργίας και της δημόσιας συζήτησης, στην κατανόηση των θεμάτων της επισιτιστικής ασφάλειας και επιτρέπει σε ενήλικες και μαθητές σε όλη την Ευρώπη και στην Αφρική να συζητήσουν και να εκφράσουν τις απόψεις τους. Βασικό μέσο του προγράμματος θα αποτελέσουν τα καφέ της επιστήμης και οι εκθέσεις δραστηριοτήτων οι οποίες θα περιλαμβάνουν πληροφορίες, δραστηριότητες και συμμετοχικές εκδηλώσεις που εμπλέκουν ένα ευρύ φάσμα κοινού-στόχου (ενήλικες, μαθητές, οικογένειες, ερευνητές, επιχειρηματίες και φορείς χάραξης πολιτικής). Το πρόγραμμα, για να πετύχει την αποστολή του, θα βασιστεί στις αρχές της Υπεύθυνης Έρευνας και Καινοτομίας. Η Υπεύθυνη Έρευνα και Καινοτομία είναι μια προσέγγιση που διερευνά τις επιθυμίες και τις ανάγκες του κοινού, έτσι ώστε οι μελλοντικές ερευνητικές δραστηριότητες να σχεδιαστούν με τέτοιο τρόπο που να συμπεριλάβουν τις απόψεις του κοινού, για το κοινό.