ΕΥΚΑΛΥΨΙΣ ΚΟΙΝΣΕΠ

Νέα Φορέων ΚΑΛΟ
Εταιρικό Νέο
Παρ, 10/26/2018 - 12:06

Η ΕΥΚΑΛΥΨΙΣ στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Χρυσούπολης

Πάντα ήταν απεχθής η εικόνα του τηγανισμένου λαδιού στα μάτια μας, ειδικά αν το φαγητό της ημέρας ήταν καλαμαράκια ή κεφτεδάκια και μαύρα κομμάτια καρβουνιασμένο αλεύρι κολυμπούσαν μέσα του. Απεχθής και η μυρωδιά που κατέκλυζε το σπίτι όταν παρέμενε στο χωρίς καπάκι τηγάνι.

Απεχθέστερη όμως ήταν η κίνηση να το ρίξουμε στον σωλήνα του νεροχύτη ή, όπως πολλοί συνήθιζαν παλιά, να το ρίξουμε στη λεκάνη της τουαλέτας.

Ομολογώ ότι έχω κάνει το λάθος -στην προσπάθειά μου να βρω μια λύση- να το αναμείξω με την τροφή των ζώων μου και ακόμη χειρότερα, όταν βρισκόμουν στο χωριό, να ανοίξω λάκκο στο χώμα και να το θάψω.

Αυτές οι πρακτικές συν το να γεμίζουμε πλαστικά μπουκάλια με τα τηγανισμένα λάδια ή υπόλοιπα λιπών και να τα πετάμε στα σκουπίδια ήταν οι συνηθέστερες πράξεις όλων μας, γιατί δεν υπήρχε και άλλη εναλλακτική.

Αλλά όλα αυτά συνέβαιναν μέχρι πριν από μερικά χρόνια.

Γιατί πλέον στην Ελλάδα λειτουργούν αξιόπιστες, επίσημα πιστοποιημένες και αδειοδοτημένες εταιρείες συλλογής και μεταφοράς χρησιμοποιημένων ελαίων, τα οποία μετά τη συλλογή τους οδηγούνται προς επεξεργασία σε εταιρείες παραγωγής βιοντίζελ. Μια από αυτές τις εταιρείες συλλογής λαδιού τηγανισμένου είναι και η ΕΥΚΑΛΥΨΙΣ.

Με ένα δίκτυο νέων ανθρώπων κινείται σε όλη την Περιφέρεια ΑΜΘ και προβαίνει στην συλλογή τηγανόλαδου προκειμένου αυτό να μετατραπεί σε βιοκαύσιμο. Αυτά λοιπόν και άλλα πολλά έμαθαν τα παιδιά του 1ου Δημοτικού Σχολείου Χρυσούπολης. Η ΕΥΚΑΛΥΨΙΣ ήταν εκεί και μέσα από το παιχνίδια και την συζήτηση τα παιδιά έμαθαν γιατί πρέπει να κάνουμε ανακύκλωση τηγανελαίου.

Γιατί να το κάνουμε αυτό; Οποιος κι αν είναι ο λόγος που θα μας οδηγήσει στην ανακύκλωση των τηγανέλαιών μας, το αποτέλεσμα είναι πάντα το δικό μας καλό. Γιατί; Ας πάρουμε μία μία τις περιπτώσεις.

Αν τα λάδια/λίπη/βούτυρα που χρησιμοποιήσαμε στο μαγείρεμα, ακόμη και το φρέσκο λάδι που έμεινε στο πιάτο π.χ. της σαλάτας, τα ρίξουμε στον νεροχύτη, τότε θα έχουμε σίγουρο αποτέλεσμα τη σταδιακή συσσώρευσή τους στις σωληνώσεις της αποχέτευσης.

Αν δεν έχετε προσέξει τα έξοδα για τη συντήρηση του αποχετευτικού συστήματος στον λογαριασμό μια ματιά θα σας πείσει για την είδηση που λέει ότι η εταιρεία ξοδεύει εκατομμύρια ευρώ για προβλήματα που αφορούν τη ρίψη τηγανέλαιων στις αποχετεύσεις.

Συν το πρόβλημα που δημιουργείται στις εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού των λυμάτων.

Με την ανακύκλωση των τηγανέλαιων, διατηρούνται ανέπαφοι οι φυσικοί πόροι. Πώς; Η αλληλουχία έχει ως εξής: Μειώνεται ο όγκος των σκουπιδιών στους ΧΥΤΑ, αποφεύγονται η μόλυνση των εδαφών όταν ανακατεύονται με τα υπόλοιπα σκουπίδια, η δυσοσμία, αλλά και οι αναφλέξεις των σκουπιδιών.

Τελικό αποτέλεσμα; Η προστασία και του υδροφόρου ορίζοντα.

Με την ανακύκλωση και επεξεργασία τους, αποφεύγεται η επαναχρησιμοποίησή τους στην παραγωγή ζωοτροφών ή ακόμη και σαπουνιών, γιατί στο παρελθόν αυτές οι εταιρείες ήταν ο κύριος προορισμός των τηγανέλαιων.

Αν αναρωτιέστε και τι πειράζει να χρησιμοποιηθούν σε ζωοτροφές, η απάντηση είναι ότι αυτή η επεξεργασία τους είναι πιστοποιημένα επιστημονικά απαράδεκτη, γιατί παρεισφρέουν και μολύνουν αυτό που αποκαλούμε «τροφική αλυσίδα», της οποίας τελικοί αποδέκτες είμαστε εμείς που θα καταναλώσουμε το κρέας όποιου ζώου έχει ταϊστεί με τέτοιες ζωοτροφές. Αν πάλι χρησιμοποιηθούν για σαπούνια, αυτά είναι απολύτως ακατάλληλα για το δέρμα μας.

Τι πρέπει να κάνω;

● Αφήνουμε το λάδι να κρυώσει στο μαγειρικό σκεύος και μετά το ρίχνουμε στο -απαραιτήτως- πλαστικό μπουκάλι. Σε διαφορετική περίπτωση, θα καείτε καθώς, ρίχνοντας το καυτό λάδι στο μπουκάλι, αυτό θα λιώσει και το λάδι θα χυθεί επάνω σας.

● Ποτέ δεν χρησιμοποιούμε γυάλινα μπουκάλια, καθώς σε μερικούς κάδους συλλογής δεν αδειάζουμε το λάδι, αλλά πετάμε το γεμισμένο μπουκάλι ως έχει.

● Καλό είναι αν υπάρχουν υπολείμματα στο τηγανέλαιο, να το σουρώσουμε πριν το εμφιαλώσουμε.

● Θα χρειαστούμε χωνί για να το βάλουμε στην όποια πλαστική συσκευασία, η οποία δεν θα πρέπει να περιέχει νερό αλλά ούτε και κάποιο άλλο υγρό.

Μικρή συμβουλή: Μην περιμένετε να γεμίσετε πολλά μπουκάλια για να τα πάτε στους κάδους συλλογής.

Πιάνουν χώρο, σκονίζονται, μπορεί να συμβούν ατυχήματα αν υπάρχουν μικρά παιδιά ή ζώα στο σπίτι και τελικά μπορεί απλά να εκνευριστείτε και να τα πετάξετε στα σκουπίδια. Κρίμα τον κόπο σας, δηλαδή.

Τα χρησιμοποιημένα τηγανέλαια μπορούν να ανακυκλωθούν και με την κατάλληλη χημική επεξεργασία να μετατραπούν σε βιοκαύσιμα.

Ετσι αυξάνονται και τα περιβαλλοντικά οφέλη, αφού η παραγωγή βιοντίζελ οδηγεί στη μείωση των εισαγωγών ορυκτών καυσίμων, άρα και των αρνητικών επιπτώσεων στο περιβάλλον από την παραγωγή τους.

Επί παραδείγματι, από 1 λίτρο λάδι που θα ανακυκλωθεί παράγονται 0,8 λίτρα βιοντίζελ, δηλαδή καύσιμη ύλη φιλική προς το περιβάλλον.

Και η πληροφορία που βρίσκεται σε όλες τις ιστοσελίδες των εταιρειών συλλογής τηγανέλαιων είναι πως ένα λίτρο λαδιού μολύνει σχεδόν ένα εκατομμύριο λίτρα νερού, ποσότητα που είναι ικανή να καλύψει τις ανάγκες σε νερό ενός ατόμου για 14 χρόνια.